Goed nieuws

26 januari 2020

Goed nieuws:  De Oezbeekse blogger en mensenrechtenverdediger Nafosat Olloshkurova is op 28 december 2019 vrijgelaten uit een psychiatrische kliniek. Ze werd op 23 september 2019 op hardhandige wijze gearresteerd terwijl ze een vreedzaam protest monitorde. Op 26 september werd ze in een psychiatrische instelling geplaatst en moest ze een medische behandeling ondergaan. Nafosat Olloshkurova had nooit opgepakt mogen worden omdat ze alleen maar legitiem mensenrechtenwerk verrichtte.

 


19 november 2019

Goed nieuws:  De executie van Rodney Reed is voorlopig van de baan. Het gerechtshof in Texas heeft bepaald dat de rechtbank zich opnieuw over de zaak van de 53-jarige Amerikaanse gevangene moet buigen. De executie van Reed stond gepland voor woensdag 20 november. Amnesty voert sinds 2015 actie voor Rodney Reed en vraagt de gouverneur van Texas, Greg Abbott, om Reed gratie te verlenen.

30 september 2019

Goed nieuws: Op 28 september mocht Ahmed H. eindelijk naar zijn familie terugkeren. De Syriër werd in 2015 in Hongarije opgepakt en onterecht veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf. Dat hij weer bij zijn gezin in Cyprus is, is een enorme opluchting. Amnesty International voerde uitgebreid actie voor H. Meer dan 27.000 actievoerders wereldwijd riepen de Cypriotische autoriteiten op hem terug te laten keren naar Cyprus. Op 28 september gebeurde dat eindelijk. Net op tijd voor de tiende verjaardag van zijn dochter.

9 september 2019

Goed nieuws: Op 19 augustus werd Evelyn Hernández uit El Salvador door een rechtbank vrijgesproken van moord. Daartoe was zij veroordeeld na een vroeggeboorte. Amnesty International noemt haar vrijspraak ‘een overwinning voor mensenrechten en de rechten van vrouwen in El Salvador’.

6 augustus 2019

Goed nieuws: De Mauritaanse blogger Mohamed Mkhaïtir is vrijgelaten. Hij werd in 2014 ter dood veroordeeld na het publiceren van een blog over slavernij en discriminatie. Mkhaïtir zat meer dan vijf jaar gevangen, de meeste tijd in eenzame opsluiting. Hij bedankte Amnesty voor de gevoerde acties.

21 juni 2019

Goed nieuws: De prominente mensenrechtenverdediger Oyub Titiev uit Rusland zat anderhalf jaar gevangen op grond van een verzonnen aanklacht. Nu komt hij voorwaardelijk vrij. Amnesty is daar verheugd over, maar vindt ook dat hij volledig moet worden vrijgesproken. Amnesty voerde uitgebreid actie voor Titiev.

8 mei 2019

Goed nieuws: De Egyptische mensenrechtenverdediger Hanan Badr el-Din kwam op 25 april 2019 vrij. Ze zat bijna twee jaar vast zonder ooit een proces te hebben gehad. Amnesty voerde in 2017 massaal actie voor haar als onderdeel van de jaarlijkse Write for Rights-schrijfactie.

LEES MEER

9 april 2019

Goed nieuws: In Egypte is activist Islam Khalil is uit de gevangenis ontslagen, na meer dan een jaar gevangenschap vanwege verzonnen aanklachten. Amnesty voerde actie voor zijn vrijlating.

Lees meer!

19 maart 2019

Goed nieuws: Gouverneur Gavin Newsome van de Amerikaanse staat Californië heeft vorige week per decreet een moratorium op de doodstraf afgekondigd. In Californische gevangenissen zijn momenteel 700 mensen in afwachting van hun executie.

Lees meer!

24 januari 2019

Goed nieuws: De anti-slavernij-activisten Biram Dah Abeid en Abdellahi el Housein Mesoud uit Mauritanië zijn op 31 december ontslagen uit de gevangenis. Ze hadden ruim vier maanden vastgezeten. Na zijn vrijlating gaf Dah Abeid de volgende boodschap door aan een vertegenwoordiger van Amnesty: ‘Ik wil graag alle leden van Amnesty International bedanken, omdat ze iedere keer hun onvoorwaardelijke steun uitspreken als anti-slavernij-activisten willekeurig gearresteerd worden.’

Lees meer!

18 januari 2019

In Hongarije wordt Ahmed H. vrijgelaten. De Syriër zat 3,5 jaar gevangen vanwege ‘medeplichtigheid aan een terreurdaad’. In september 2015 stond H. voor de gesloten grensovergang tussen Servië en Hongarije. De in Cyrpus woonachtige H. vergezelde daar zijn ouders en andere familieleden die Syrië waren ontvlucht en in Europa een veilig heenkomen zochten. Aan de grens riep hij een menigte via een megafoon op kalm te blijven tijdens een confrontatie met de politie, en eiste hij de doorgang. Ahmed H. werd daarop gearresteerd. Na 3,5 jaar achter de tralies kan Ahmed eindelijk met zijn vrouw en dochters worden herenigd’, zegt Eda Seyan van Amnesty International.

Lees meer!

 

3 december 2018

In Bangladesh is Shahidul Alam – fotograaf en activist – vrijgelaten. Hij zat meer dan 100 dagen gevangen na een interview met Al-Jazeera in augustus 2018. Tijdens zijn gevangenschap werd Alam slecht behandeld. Na zijn vrijlating bedankte Shahidul Alam leden en supporters van Amnesty International die actievoerden voor zijn vrijlating. ‘Het is geweldig om in contact met jullie te komen. Over de hele wereld speelden met name Amnesty-leden zo’n cruciale rol door druk uit te oefenen die leidde tot mijn vrijlating.’

4 oktober 2018

Goed nieuws:  De Thaise advocaat en mensenrechtenverdediger Sirikan Charoensiri ontving veel kaarten en brieven van Amnesty-supporters uit Nederland. In een videoboodschap laat ze weten dat ze daaraan veel steun ontleent en erdoor wordt aangemoedigd haar werk voort te zetten.

26 september 2018

Goed nieuws: Een nieuwe wet maakt het voor arbeidsmigranten in Qatar mogelijk om het land te verlaten zonder toestemming van hun werkgever. Dit is een belangrijke stap voorwaarts bij het afschaffen van het onderdrukkende sponsorsysteem.

15 augustus 2018

Goed nieuws:   Na meer dan veertien maanden gevangenschap is Taner Kılıç, voormalig voorzitter van Amnesty Turkije, vrij. Een rechtbank in Istanbul beval vandaag zijn vrijlating. Hij is terug bij zijn vrouw en kinderen.

1 juni 2018

Het parlement van Burkina Faso heeft een nieuw wetboek van strafrecht goedgekeurd waarmee tegelijkertijd de doodstraf is afgeschaft. Deze strafvorm staat niet meer in het wetboek vermeld.

8 mei 2018

Het gerechtshof in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, heeft besloten tot de vrijlating van gewetensgevangene Bobomurod Abdullayev. De journalist had een taakstraf van 1,5 jaar opgelegd gekregen. ‘Ik ben extreem gelukkig dat ik hier levend ben uitgekomen’, zei Abdullayev tegen verslaggevers van persbureau Reuters.

9 april 2018

De Ecuadoriaanse Patricia Gualinga wordt niet langer bedreigd. De leider van de inheemse Quichua-indianen vertelde aan Amnesty-medewerkers dat zij nu bescherming krijgt. Dat gebeurde nadat Amnesty een wereldwijde spoedactie voor haar had uitgezet. De actie volgde nadat een man stenen door de ramen van Gualinga’s huis had gegooid, terwijl hij doodsbedreigingen riep.

12 maart 2018

Op 9 maart 2018 besloot de rechtbank in Turkije dat hoofdredacteur Murat Sabuncu van de oppositiekrant Cumhuriyet en de vooraanstaande journalist Ahmet Şık moeten worden vrijgelaten. De twee zaten meer dan een jaar in voorarrest. Hun vrijlating geeft een sprankje hoop voor de tientallen andere journalisten die in Turkije worden gevangengehouden.

11 februari 2018

Oppositieleider Bekele Gerba uit Ethiopië is op 13 februari 2018 vrijgelaten. Enkele dagen geleden werd nog een spoedactie van Amnesty voor hem uitgezet, omdat hij dringend medische zorg nodig heeft. Gerba was een gewetensgevangene.

 

Professor Mubashar Hasan uit Bangladesh is sinds 22 december weer terecht. De professor was 44 dagen lang vermist. Hij is een bekende en zeer gerespecteerde onderzoeker op het gebied van religieuze groeperingen in Bangladesh. Zijn familie laat weten ontzettend opgelucht te zijn dat de professor terug is. ‘Bedankt aan Amnesty International voor alles wat jullie hebben gedaan’, aldus zijn zus Tamanna.

7 december 2017

De aanklacht tegen dominee Evan Mawarire is op 29 november 2017 ingetrokken. De Zimbabwaanse mensenrechtenverdediger werd beschuldigd van het ‘omverwerpen van de wettelijk gekozen regering’. Als hij schuldig bevonden zou worden, had Mawarire 20 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Hij bedankte Amnesty: ‘Jullie inzet voor mensen zoals ik, al die internationale campagnes… jullie hebben het misschien niet in de gaten, maar het beschermt mensen zoals ik.