Info schrijfavonden

Op vrijdag 6 juli organiseren we onze maandelijkse schrijfavond.

We schrijven we een brief aan de autoriteiten van Haïti.

Pierre Espérance leidt in Haïti een organisatie die mensenrechtenschendingen door de staat en gewapende bendes aan de kaak stelt. Er zijn serieuze aanwijzingen dat hij het risico loopt vermoord te worden. De politie zou hiervan op de hoogte zijn. Hij heeft onmiddellijk bescherming nodig. Op 26 april 2019 hingen twee onbekende gewapende mannen op motoren rond bij het kantoor van Pierre Espérance. Espérance werd al eerder met de dood bedreigd, in 2018 en in 2014. Hij ontving toen een kogelbrief. In 1999 ontsnapte hij ook al eens ternauwernood aan een moordaanslag. In onze brief aan de minister van Justitie en Veiligheid van Haïti roepen we hem op Pierre Espérance te beschermen en diegenen die hem bedreigen voor de rechter te brengen.

Download de brief

Verder schrijven we een brief aan de gouverneur van Ecuador.

In de vroege ochtend van 13 mei vorig jaar schrok Salomé Aranda plotseling wakker. Een groep onbekende mannen gooide stenen naar het huis van haar en haar familie. Volgens Salomé wordt ze bedreigd omdat ze zich inzet voor de bescherming van het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld. Dit doet ze samen met andere mensenrechtenverdedigers, ‘de Amazonevrouwen’, die ook worden bedreigd. In onze brief naar de openbaar aanklager van Ecuador roepen we hem op Salomé Aranda en de andere Amazonevrouwen te beschermen tegen geweld en de daders van de aanvallen te berechten.

Download de brief

 

HIER ONDER STAAT WAAR WE EERDER VOOR GESCHREVEN HEBBEN

Op vrijdag 7 juni organiseren we onze maandelijkse schrijfavond.

We schrijven we een brief aan de autoriteiten van Zuid-Korea.

Hwang Won stapte op 11 december 1969 op een binnenlandse vlucht naar Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea. Noord-Koreaanse agenten kaapten het vliegtuig en vlogen het naar Noord-Korea. 39 passagiers kwamen in de loop van de tijd weer thuis, maar van Hwang Won en 11 anderen, ontbreekt ieder spoor. Hij wordt dit jaar 82 jaar. Zijn familie hoopt vurig op een weerzien voor het te laat is. Noord-Korea ontvoerde honderden mensen uit Zuid-Korea na de Koreaanse oorlog (1950-1953). Vooral mensen in bepaalde beroepsgroepen werden naar Noord-Korea gebracht en daar ter werk gesteld. Hwang Won was een tv-producer in Zuid-Korea. Hij zou volgens bronnen in Noord-Korea voor de staatsmedia hebben gewerkt. In onze brief naar de president van Zuid-Korea roepen we hem op er bij de Noord-Koreaanse autoriteiten op aan te dringen duidelijkheid te geven over het lot van Hwang Won.

Verder schrijven we een brief aan de gouverneur van Californië.

De gouverneur van de Amerikaanse deelstaat Californië kondigde op 13 maart een stop aan op de uitvoering van executies. Dit betekent dat van 700 gevangenen die in een Californische dodencel zitten de straf voorlopig niet wordt uitgevoerd. In onze brief naar Gouverneur Newsom van California verwelkomen we zijn besluit om geen executies meer uit te voeren. We roepen hem op verdere stappen te ondernemen om alle doodstraffen om te zetten en toe te werken naar de volledige afschaffing van de doodstraf.

Op vrijdag 3 mei organiseren we onze maandelijkse schrijfavond.

We schrijven we een brief aan de autoriteiten van Equatoriaal-Guinea.

De politie heeft in Equatoriaal-Guinea jongerenactivist Joaquín Elo Ayeto op 25 februari zonder duidelijke reden gearresteerd. Tijdens zijn verblijf op het politiebureau werd hij gemarteld. Amnesty maakt zich ernstige zorgen over zijn gezondheid en veiligheid in de gevangenis. Joaquín Elo Ayeto is lid van een oppositiepartij en verbonden aan een platform dat opkomt voor de rechten van jongeren. Hij werd al eerder opgepakt vanwege zijn werkzaamheden. In onze brief naar de autoriteiten van Equatoriaal-Guinea vragen we om de onmiddellijke vrijlating van Joaquín Elo Ayeto.

Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van Vietnam

Mensenrechtenactivist Huynh Truong Ca uit Vietnam moest de gevangenis in omdat hij wilde deelnemen aan een demonstratie. Hij lijdt aan een longziekte, heeft maagproblemen, hoge bloeddruk en diabetes. In de gevangenis krijgt hij niet de medische zorg die hij nodig heeft. Afgelopen maart werd hij bovendien overgebracht naar een gevangenis 250 kilometer bij zijn familie vandaan. Het is voor zijn familie bijna onmogelijk hem te bezoeken en zijn medicijnen te brengen. In onze brief naar de minister-president van Vietnam roepen we hem op Huynh Truong Ca onmiddellijk vrij te laten.

Op vrijdag 5 april organiseren we onze maandelijkse schrijfavond.

We schrijven we een brief aan de autoriteiten van de Verenigde Staten van Amerika.De 39-jarige Valquiria vluchtte in maart 2018 met haar 7-jarig zoontje uit Brazilië. Ze vroeg om bescherming bij de grens tussen Mexico en de VS, in El Paso (Texas). Ze werd opgesloten en zonder reden gescheiden van haar zoontje. Ze heeft hem al bijna een jaar niet gezien. In onze brief naar Corey Price​, de directeur van het kantoor van de Immigration and Customs Enforcement in El Paso roepen we hem op Valquiria in afwachting van de uitkomst van haar asielverzoek op humanitaire gronden vrij te laten.Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van India.

De Indiase regering zet maatschappelijke organisaties steeds meer onder druk. Organisaties zoals Amnesty worden gehinderd in hun activiteiten door beperkende wetgeving. En activisten worden lastiggevallen, bedreigd en vastgezet. In onze brief naar de Indiase premier Modi roepen we hem op mensenrechtenactivisten en organisaties zoals Amnesty niet te belemmeren in hun werk.

Op vrijdag 1 maart organiseren we GEEN maandelijkse schrijfavond.

Voor de thuisschrijvers bieden we onderstaand brieven aan.

We schrijven we een brief aan de autoriteiten van China.

De Chinese autoriteiten pakten de prominente activist en advocaat Gao Zhisheng in augustus 2017 op. Waar en waarom hij wordt vastgehouden is nog altijd niet bekend. Gao Zhisheng verdween op 13 augustus 2017. Mogelijk pakten de autoriteiten hem op vanwege een interview dat hij gaf waarin hij kritiek uitte op de communistische partij en president Xi Jinping. Een maand later bevestigde een overheidsambtenaar dat Zhisheng in Beijing werd vastgehouden. Daarna heeft zijn familie geen nieuwe informatie meer gekregen. Zhisheng werkte als advocaat aan zaken van Falun Gong-beoefenaars. Ook verdedigde hij mensen die ter dood waren veroordeeld. Hij werd vanwege zijn werk eerder onder huisarrest geplaatst en vastgezet in geheime detentie. Hier werd hij gemarteld. In onze brief naar de Chinese autoriteiten roepen we hen op Gao Zhisheng onmiddellijk vrij te laten.

 

Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van India.

Vorig jaar werd journalist Kishorchandra Wangkhem twee keer gearresteerd voor Facebook-berichten waarin hij kritiek uitte op de regering. Hoewel hij beide keren op borgtocht vrijkwam, pakten de autoriteiten hem weer op. Volgens hen is hij een gevaar voor de nationale veiligheid. In onze brief naar de Indiase autoriteiten roepen we  hen op Kishorchandra Wangkhem onmiddellijk vrij te laten.

 

Op vrijdag 1 februari organiseren we onze maandelijkse schrijfavond.

Omdat er een wijziging heeft plaatsgevonden in de verloopdata van de te schrijven brieven is er deze keer maar 1 brief beschikbaar. Mocht u toch graag meer willen doen, dan verwijzen we u naar de website van Amnesty: www.amnesty.nl. Hier worden meerdere petities ter ondertekening aangeboden. Zie kopje “Kom in actie”.

We schrijven een brief aan de autoriteiten van Vietnam.

De Vietnamese mensenrechtenverdediger Trần Thi Nga werd bijna 2 jaar geleden opgepakt voor haar deelname aan een protest. Ze kreeg negen jaar cel en vijf jaar huisarrest omdat ze propaganda tegen de staat zou verspreiden. Trần Thi Nga is in de gevangenis meermaals in elkaar geslagen door medegevangenen. Ze dreigden haar zelfs te vermoorden. De gevangenisautoriteiten willen haar hiermee waarschijnlijk straffen. Ook mag ze geen bezoek ontvangen omdat ze geen bekentenis wil afleggen. In onze brief aan de minister van Openbare Veiligheid roepen we hem op Trần Thi Nga onmiddellijk vrij te laten.

Op vrijdag 4 januari organiseren we onze maandelijkse schrijfavond.

We schrijven we een brief aan de autoriteiten van Burundi.

Mensenrechtenverdediger Germain Rukuki werd in april dit jaar veroordeeld tot 32 jaar celstraf omdat hij streed tegen marteling in Burundi. Rukuki zou in 2016 onder meer ‘de staatsveiligheid hebben bedreigd’, omdat hij als werknemer van de inmiddels verboden organisatie ACAT-Burundi zich inzette tegen marteling. De rechter veroordeelde hem ook voor ‘deelname aan een rebellerende beweging’. Maatschappelijke organisaties worden in Burundi steeds meer onderdrukt, nadat in april 2015 een politieke crisis uitbrak. President Nkurunziza besloot toen zich voor een derde termijn herkiesbaar te stellen. Daarop braken massale protesten uit. Veel mensenrechtenverdedigers zijn het land ontvlucht. Degenen die nog in Burundi zijn, worden geregeld bedreigd, gearresteerd en vervolgd na valse aanklachten. In onze brief aan de minister van Justitie roepen we haar op Germain Rukuki onmiddellijk vrij te laten.

Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van Egypte.

Awad uit Sudan werd opgepakt omdat ze opkomt voor vrouwenrechten in haar land. In 2012 vluchtte ze naar Egypte waar ze haar activisme voortzet. Egypte dreigt haar nu terug te sturen naar Sudan waar haar leven in gevaar is. Ook in Egypte zitten de Sudanese autoriteiten haar op de hielen. Sinds 2013 zit Awad in een procedure om veilig in de Verenigde Staten te mogen wonen. Maar sinds Trump aan de macht is, is haar hoop daarop vervlogen. Dat terwijl haar situatie in Egypte steeds bedreigender wordt. In onze brief aan de Amerikaanse zaakgelastigde in Egypte roepen we  hem op Awad zo snel mogelijk naar de Verenigde Staten over te brengen. De brief kan niet naar de ambassade in Nederland verstuurd worden, wel is er een vertaling/ weergave van de brief bijgevoegd.

 

Op vrijdag 2 november organiseren we onze maandelijkse schrijfavond.

We schrijven een brief aan de autoriteiten van Sri Lanka.

De Sri Lankaanse journalist en cartoonist Prageeth Eknaligoda verdween op 24 januari 2010 in de hoofdstad Colombo. Zijn vrouw Sandhya Eknaligoda, inmiddels een bekende activiste, vecht sindsdien voor gerechtigheid. Vanwege haar strijd wordt ze nu op sociale media lastig gevallen en zelfs met de dood bedreigd. In onze brief aan de autoriteiten van Sri Lanka roepen we hen op onderzoek te doen naar de verdwijning van Prageeth Eknaligoda en Sandhya Eknaligoda te beschermen.

Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van Myanmar.

Aung Ko Htwe was dertien jaar oud toen het leger van Myanmar hem ontvoerde. Hij was een kindsoldaat en vertelde over zijn ervaringen in een radio-interview. Een rechter oordeelde dat hij daarmee de staat in gevaar bracht. Hij is nu 26 jaar en zit een celstraf van tweeënhalf jaar uit. In onze brief aan de autoriteiten van Myanmar roepen wij hen op Aung Ko Htwe onmiddellijk vrij te laten.

Op vrijdag 5 oktober organiseren we onze maandelijkse schrijfavond.

We schrijven een brief aan de autoriteiten van Angola.

Joaquim Costa Zangui is jongeren lid van een kleine oppositiepartij in Angola. Op 12 augustus 2018 werd hij ontvoerd door twee onbekende mannen. Het is niet bekend waar hij is. Joaquim Costa Zangui, ook wel bekend als Lutambi, is schoolleraar en studeert rechten. Hij is ook zeer actief in de gemeenschap van Massaque, een stad in de provincie Luanda aan de noordkust van Angola. De dag voor zijn verdwijning organiseerde hij de verkiezingen voor een nieuwe voorzitter van een commissie die die de belangen behartigt van de inwoners van Massaque. Hij zou zelf ook plaatsnemen in de commissie. Naar alle waarschijnlijkheid hebben de Angolese autoriteiten iets te maken met zijn verdwijning. Oppositieleden en dissidenten zijn in Angola vaak het doelwit van arrestaties en verdwijningen. In onze brief aan de autoriteiten van Angola roepen we hen op onderzoek te doen naar de verdwijning van Joaquim Costa Zangui.

Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van Mexico

De VS wil dat het aantal migranten dat het land via de zuidgrens binnen komt drastisch afneemt. Een nieuwe migrantendeal met Mexico moet hiervoor zorgen. Duizenden migranten zullen hierdoor stranden in het gevaarlijke Mexico, dat de toestroom van asielaanvragen nu al niet aan kan. Verreweg de meeste migranten die via Mexico naar de VS trekken komen uit Centraal-Amerikaanse landen, zoals El Salvador en Honduras. Deze landen behoren tot de meest gewelddadige landen ter wereld. Mexico is niet goed toegerust om de grote aantallen vluchtelingen en asielzoekers te registreren en op te vangen. In 2017 vroegen bijna 15.000 mensen in Mexico asiel aan. Ook schendt Mexico het principe van non-refoulement, dat betekent dat mensen niet teruggestuurd mogen worden naar een land waar hun leven in gevaar is. Als de deal doorgaat staan duizenden mensenlevens op het spel. In het Mexicaanse grensgebied, waar ze op dit moment hun asielaanvraag afwachten, lopen migranten het gevaar te worden ontvoerd of vermoord. In onze brief aan de Mexicaanse autoriteiten roepen we hen op de migrantendeal met de VS niet te sluiten.

 

Op vrijdag 7 september organiseren we onze maandelijkse schrijfavond.

We schrijven een brief aan de autoriteiten van Egypte.

De Egyptische vrouwenrechtenactiviste Amal Fathy sprak zich uit tegen seksuele intimidatie in haar land. Ze zit nu al bijna drie maanden vast. Haar gezondheid gaat hard achteruit. Ze heeft last van een extreme mate van stress en kan nauwelijks meer op haar benen staan. In onze brief aan de autoriteiten van Egypte roepen we hen op Amal Fathy onmiddellijk haar vrijheid terug te geven.

Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van China.

Het gaat erg slecht met de gezondheid van de bekende Chinese mensenrechtenadvocaat Jiang Tianyong. Hij leidt aan geheugenverlies. Toen zijn vader hem bezocht zat hij met handen en voeten vastgeketend aan een ijzeren stoel. Eind 2016 pakten de autoriteiten Jiang Tianyong op voor onder meer het ‘samenspannen met buitenlandse organisaties’. Hij bekende omdat de autoriteiten hem beloofden dat hij dan eind augustus 2018 vrij zou komen. Maar het is niet waarschijnlijk dat dit gaat gebeuren.  Een rechter bepaalde eerder dat Jiang Tianyong tot 28 februari 2019 in de gevangenis moet zitten. Jiang Tianyong werkte aan zeer bekende en gevoelige zaken. Ook steunde hij mensenrechtenverdedigers die vastzaten of werden geïntimideerd. In 2014 werd hij opgepakt omdat hij onderzoek deed naar een onofficiële gevangenis. Hij werd tijdens zijn detentie geslagen en liep acht gebroken ribben op. In onze brief naar de Chinese autoriteiten roepen we  hen op Jiang Tianyong onmiddellijk vrij te laten en hem in de tussentijd goed te behandelen.

      
Op vrijdag 6 juli organiseren we onze maandelijkse schrijfavond. We schrijven een brief aan de autoriteiten van Brazilië . Op 14 maart nam een onbekende schutter de auto van de Braziliaanse mensenrechtenactiviste en politica Marielle Franco onder vuur. Zij en haar chauffeur werden doodgeschoten. Ruim twee maanden na haar moord is het nog niet bekend wie haar vermoordde en waarom. Brazilië is voor mensenrechtenactivisten een van de meest dodelijke landen. In 2017 werden ten minste 58 van hen vermoord. In onze een brief aan de Braziliaanse minister van Justitie roepen we hem op grondig onderzoek te doen naar de moord op Marielle Franco en de verantwoordelijken te vervolgen.Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van Rusland.Mikhail Tsakunov demonstreerde op 5 mei 2018 in Sint-Petersburg met ruim tweeduizend anderen tegen de herverkiezing van president Poetin. Hij werd onterecht opgepakt en kan tien jaar cel krijgen voor verzonnen aanklachten. In onze brief aan de Russische autoriteiten roepen we hen op Mikhail Tsakunov onmiddellijk vrij te laten en onderzoek te doen naar zijn arrestatie.U bent van harte welkom met ons mee te schrijven: tussen 18.00 uur en 19.45 uur in de  bibliotheek aan de Mariënrade 3 (Dorpshuis) in Wezep.
 
vrijdag 1 juni maandelijkse schrijfavond.We schrijven een brief aan de autoriteiten van Maleisië.
Hoo Yew Wah kreeg in 2011 de doodstraf opgelegd omdat hij drugs in zijn bezit had. Hij was twintig toen hij werd opgepakt en zit inmiddels al dertien jaar achter tralies.Volgens internationaal recht mag de doodstraf niet automatisch worden opgelegd en alleen voor de ‘meest ernstige misdaden’ of moord met voorbedachten rade. Drugsdelicten vallen hier niet onder. In onze een brief naar de sultan van Johor in Maleisië roepen we hem op het doodvonnis van Hoo Yew Wah om te zetten in een gevangenisstraf.Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van Rusland.De Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov had kritiek op de bezetting van de Krim. Hij moest dit bekopen met een buitensporig hoge gevangenisstraf nadat hij beschuldigd werd van terroristische activiteiten. Sentsov ontkent alle betrokkenheid en zegt om politieke redenen te zijn vervolgd. Het gaat inmiddels erg slecht met zijn gezondheid. Zijn tanden brokkelen af en zijn haar is uitgevallen. Ook leidt hij mogelijk aan een Vitamine D tekort. In onze brief aan de Russische openbaar aanklager roepen we  hem op de zaak van Oleg Sentsov te herzien, de terrorisme-aanklachten in te trekken en ervoor te zorgen dat hij een eerlijke rechtszaak krijgt.

4 mei 2018, GEEN schrijfavond, WEL brieven

Achtergrondinformatie van de brieven:

We schrijven een brief aan de autoriteiten van Israël.

Israël houdt de Frans-Palestijnse Salah Hammouri sinds augustus 2017 vast zonder aanklacht of proces. Hammouri werkt voor de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Addameer en doet onder meer onderzoek naar gevangenisomstandigheden in Israël. Hij werd op 23 augustus vorig jaar thuis, in het bezette Oost-Jeruzalem, opgepakt. Hij zit sindsdien in administratieve detentie. Dit betekent dat hij voor onbepaalde tijd zonder aanklacht of proces kan worden vastgehouden. Mensenrechtenactivisten in de bezette Palestijnse gebieden liggen meer en meer onder vuur. De Israëlische autoriteiten gebruiken administratieve detentie vaak om Palestijnse activisten zonder reden vast te houden. In onze brief aan de Israëlische minister van Defensie roepen we hem op Salah Hammouri aan te klagen of hem onmiddellijk vrij te laten.

Download hier de brief

Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van China.

De bekende Chinese mensenrechtenadvocaat Jiang Tianyong is in november vorig jaar tot twee jaar cel veroordeeld. Het gaat erg slecht met zijn gezondheid. In 2009 verboden de autoriteiten Jiang Tianyong nog langer als advocaat zijn werk te doen. Hij bleef zich inzetten voor de mensenrechten, ondanks voortdurende pesterijen, opsluiting en mishandeling. In december 2016 pakten de autoriteiten Jiang Tianyong op voor onder meer het ‘illegaal bezitten van geheime documenten’ en het ‘samenspannen met buitenlandse organisaties’. Hij bekende omdat de autoriteiten hem beloofden dat hij dan eind augustus 2018 vrij zou komen. Maar de staatsadvocaat weigert de uiteindelijke veroordeling met Jiang Tianyongs eigen advocaat en familie te delen. In onze  brief naar de Chinese autoriteiten roepen we hen op Jiang Tianyong onmiddellijk vrij te laten en hem in de tussentijd goed te behandelen.

Download hier de brief

6 april 2018 schrijfavond

Achtergrondinformatie van de brieven:

We schrijven een brief aan de autoriteiten van Wit- Rusland.
 Viachaslau Sukharko en Aliaksandr Zhylnikau kregen op 20 januari 2018 de doodstraf opgelegd. Ze kregen eerder in maart 2017 levenslang voor moord maar de openbaar aanklager ging in hoger beroep. Ze zijn nu in afwachting van hun executie. Wit-Rusland past als enige land in Europa en Centraal-Azië de doodstraf nog toe. In onze brief naar president Lukashenka van Wit-Rusland roepen we hem op onmiddellijk een moratorium op executies in te stellen als een eerste stap naar afschaffing van de doodstraf.
Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van Indonesië.
De Indonesische milieuactivist Heri Budiawan kreeg op 24 januari 2018 tien maanden cel voor ‘misdaden tegen de staatsveiligheid’. Hij zou een communist zijn. De autoriteiten gebruiken anti-communismewetgeving en anticommunistische sentimenten om vreedzame protesten in te perken. In onze brief aan de Indonesische autoriteiten roepen we hen op Heri Budiawan onmiddellijk vrij te laten.
8 maart 2018
Actie op Internationale Vrouwendag voor Egyptische Azza Soliman Azza Soliman uit Egypte komt op voor vrouwen die slachtoffer zijn van marteling, huiselijk geweld of verkrachting. In Egypte is dit voor de autoriteiten een doorn in het oog. Azza is al verschillende keren gearresteerd, ze wordt voortdurend lastiggevallen en door de regering in de gaten gehouden, geïntimideerd en in een kwaad daglicht gesteld. Kranten en televisiezenders bestempelen haar als ‘vijand van het volk’. Nu ligt ze weer onder vuur en kan 15 jaar gevangenisstraf krijgen voor verzonnen aanklachten. Bovendien heeft ze een reisverbod.

2 maart 2018 schrijfavond,

Achtergrondinformatie van de brieven:

De Afro-Colombiaanse leider Bernardo Cuero werd in juni vorig jaar in zijn huis doodgeschoten door twee onbekende mannen. De openbaar aanklager startte een onderzoek. Maar er is nog niemand aangeklaagd. Bernardo Cuero ontving in het verleden meerdere doodsbedreigingen, omdat hij opkomt voor de rechten van Afro-Colombianen. Hij overleefde in 2013 een bomaanslag en in 2016 schoot een huurmoordenaar meerdere keren op zijn huis. Er werd nooit een onderzoek gestart.

De autoriteiten meldden na Cuero’s dood dat hij geen uitgebreide bescherming kreeg, omdat de dreigingen volgens hen niets te maken hadden met zijn mensenrechtenwerk. Deze uitspraak geeft aan dat de veiligheidsrisico’s voor mensenrechtenactivisten in Colombia ernstig worden onderschat. De VN meldt dat er vorig jaar 92 mensenrechtenactivisten in Colombia zijn vermoord. In onze brief naar de openbaar aanklager in Colombia roepen we hem op grondig onderzoek te doen naar de moord op Bernardo Cuero en de verantwoordelijken te vervolgen.

 

We schrijven aan de autoriteiten van Nigeria.

De Nigeriaanse Raymond Gold vroeg een olie- en gasbedrijf onderzoek te doen naar de gevolgen van een olieraffinaderij voor het milieu. Hij werd aangeklaagd en kan drie jaar cel krijgen. Raymond Gold is een gerespecteerd lid van de Irede-gemeenschap, die naast een olieraffinaderij van Integrated Oil and Gas Ltd. woont. Gold vroeg het bedrijf begin 2016 om duidelijk te maken welke gevolgen de activiteiten van de olieraffinaderij hebben voor onder meer het drinkwater in de omgeving. Hij sprak zich ook uit op de radio en in de krant. De Nigeriaanse wet stelt bedrijven verplicht hier onderzoek naar te doen. Maar de autoriteiten in de staat Lagos – aangespoord door het olie- en gas bedrijf – besloten om Gold te vervolgen. Gold kan een celstraf van drie jaar krijgen voor aanklachten die zijn verzonnen om hem en de Irede-gemeenschap te intimideren. In onze een brief naar de openbaar aanklager van Lagos, Nigeria roepen we  hem op de aanklachten tegen Raymond Gold te laten vallen.

 

2 februari 2018 schrijfavond,

Achtergrondinformatie van de brieven:

We schrijven een brief aan de autoriteiten van Brazilië. In de vroege ochtend van 11 november vielen zwaarbewapende agenten en legertroepen met pantserwagens de sloppenwijken van Sâo Gonçalo in de staat Rio de Janeiro binnen. Naar alle waarschijnlijkheid schoten militairen zeven mannen zonder pardon dood. Volgens ooggetuigen werden sommige van hen zonder pardon en van zeer dichtbij neergeschoten. Op 1 oktober 2017 nam Brazilië een nieuwe wet aan. Daarin staat dat militairen alleen nog maar mogen worden vervolgd voor een militaire rechter. Dit geldt dus ook voor militairen die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen, zoals executies van burgers.  Het leger wordt vaak ingezet om de taken van de politie over te nemen. In de afgelopen jaren zijn duizenden mensen omgekomen door extreem politiegeweld. Door de wet neemt de straffeloosheid van zulke misdaden toe. In onze  brief naar de Braziliaanse autoriteiten roepen we hen op onderzoek te doen naar de moorden en ervoor te zorgen dat de verdachten worden berecht.

Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van Israël. Israël dwingt een bedoeïenengemeenschap in de bezette Westbank hun land te verlaten. Zo’n 58 families met meer dan 150 kinderen dreigen elk moment uit hun huis gezet te worden. Het Israëlisch leger stuurde op 1 november 2017 een ontruimingsbevel uit waarin stond dat de Jahalin-bedoeïen in Jabal al-Baba hun land moeten verlaten. Hun huizen bevinden zich n de door Israël bezette Westbank. Israël verplaatste de Jahalin bedoeïenen in de jaren vijftig ook al eens. Ze werden toen vanuit de Negeb- woestijn in het zuiden van Israël naar de Westbank verplaatst. Toen Israël in 1967 de Westbank bezette werd het graasland van de bedoeïenen ingenomen om Israëlische nederzettingen te bouwen. De traditionele nomadische manier van leven van de bedoeïenen werd onmogelijk gemaakt en ze werden gedwongen om zich te vestigen in kleine tentenkampen rond Oost Jeruzalem. Nu moeten ze ook hier vandaan. De Jabal al-Baba gemeenschap hoorde op 16 november dat ze binnen een week hun huizen moesten verlaten omdat ze ‘illegaal gebouwd’ zouden hebben op het land. Ze probeerden het besluit tevergeefs aan te vechten. De gemeenschap heeft nieuwe grond toegewezen gekregen naast de voormalige vuilstortplaats van Jeruzalem. Sinds het ontruimingsbevel leven de families in angst. De Israëlische autoriteiten proberen de bedoeïenen te dwingen het gebied te verlaten door hun huizen te slopen en middelen van bestaan te vernietigen. Dit is een oorlogsmisdaad en schending van internationale mensenrechten, waaronder het recht op huisvesting. We roepen op het ontruimingsbevel onmiddellijk in te trekken en de vernielingen van bedoeïenen huizen te stoppen.

5 januari 2018 Schrijfavond,

In september van dit jaar gingen inheemse Nubische activisten in Aswan (Egypte) de straat op om voor hun rechten op te komen. De politie sloeg het protest hard neer. Een groep van 32 activisten moet nu terecht staan terwijl ze alleen vreedzaam hun mening gaven. Nubiërs in Egypte hebben de afgelopen decennia hun grondgebied moeten verlaten om plaats te maken voor ontwikkelingsprojecten. Drie jaar geleden werd in de Egyptische grondwet echter vastgelegd dat ze het recht hebben om terug te keren. Tot op heden doet de overheid er niets aan om dit te bespoedigen. In onze  brief naar de Egyptische autoriteiten roepen we hen op de aanklachten tegen de tweeëndertig Nubische activisten in te trekken.

Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van India. De Indiase Chandrasekhar Azad komt op voor de rechten van de Dalits; achtergestelde kastenlozen of onaanraakbaren van India. Hij zit sinds begin november vast zonder aanklacht of proces. In onze  brief naar de autoriteiten van India roepen we hen op Chandrasekhar Azad onmiddellijk vrij te laten of hem een eerlijk proces te geven.

24 december kerstavond,

20.00 uur in de Pauluskerk in Wezep en

22.00 uur in de Kruiskerk in Wezep

We bieden gelegenheid om een kaart te sturen als morele steun aan Vredesgemeenschap San José de Apartadó in Columbia.

De bewoners van de vredesgemeenschap San José de Apartadó willen zich niet mengen in het Colombiaanse conflict. Paramilitairen proberen de dorpsbewoners echter met geweld te dwingen om met hen samen te werken. Sinds de gemeenschap in 1997 werd opgericht zijn meer dan tweehonderd leden vermoord.

In beide kerken wordt er meer informatie gepresenteerd via de beamers.

Resultaat schrijfmarathon

Waar een kleine werkgroep al niet goed in kan zijn

Onze mini marathon van 10 tot 12 uur  leverde 32 brieven en 57 groetenkaarten op.

Een resultaat waar we erg blij mee zijn.

Geweldig!

Schrijfmarathon 9 december 2017

IMG 3634In verband met de Dag van de Rechten van de Mens op 10 december organiseren we onze maandelijkse schrijfactiviteit op zaterdag 9 december van 10 uur tot 12 uur, in het kader van de Schrijfmarathon 2017.

We schrijven een brief aan de autoriteiten van Honduras.

MILPAH is een organisatie die opkomt voor de rechten van de inheemse Lenca-gemeenschap in Honduras. We schrijven voor MILPAH om ervoor te zorgen dat de mensenrechtenverdedigers hun werk veilig kunnen doen en dat de degenen die activisten hebben vermoord, berecht worden.

Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van Jamaica.
Shackelia Jackson komt uit Jamaica. Haar broer werd door de politie doodgeschoten, omdat ze hem aanzagen voor een overvaller. Shackelia en haar familie willen gerechtigheid en eisen een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Nakiea en berechting van de dader.

U bent van harte welkom met ons mee te schrijven, tussen 10.00 uur en 12.00 uur in de bibliotheek aan de Mariënrade 3 (Dorpshuis) in Wezep. Ook kunt u de brieven thuis, per post of via de mail, ontvangen.