Info schrijfavonden

Op vrijdag 4 oktober organiseren we onze maandelijkse schrijfavond.

We schrijven een brief aan de autoriteiten van Iran

Arash Sadeghi werd, na een oneerlijk proces, in 2016 veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf. Dit vanwege zijn vreedzame inzet voor de mensenrechten. Hij heeft kanker. Volgens artsen heeft hij dringend medische zorg nodig, maar die wordt hem onthouden. Met maanden vertraging werd Sadeghi in september 2018 geopereerd aan een kwaadaardige tumor in zijn botten. Hij moest minstens 25 dagen in het ziekenhuis blijven, maar na drie dagen werd hij tegen het advies van de artsen weer naar de gevangenis teruggebracht. Door het gebrek aan nazorg gaat het slecht met Sadeghi’s gezondheid. Een arm is verlamd door een infectie en hij mag daarvoor niet naar de dokter. Ook wordt niet onderzocht of de botkanker is uitgezaaid en krijgt hij geen chemotherapie. Dit weigeren van medische hulp is een vorm van marteling. De autoriteiten zetten zijn leven op het spel. In onze brief aan de Iraanse autoriteiten vragen we hen Arash Sadeghi onmiddellijk te voorzien van de juiste medische zorg.

Download de brief

Verder schrijven we een brief aan de gouverneur van Turkije.

Gökhan Türkmen en Mustafa Yılmaz worden sinds februari 2019 vermist. Hun families vrezen dat ze met geweld zijn ontvoerd vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de couppoging in 2016. De Turkse autoriteiten ontkennen dat zij Gökhan Türkmen en Mustafa Yılmaz gevangenhouden. In onze brief aan de autoriteiten van Turkije roepen we hen o.a. op een onafhankelijk onderzoek uit te voeren om de verblijfplaats van Gökhan Türkmen en Mustafa Yılmaz openbaar te maken.

Download de brief

U bent van harte welkom met ons mee te schrijven, tussen 10.00 uur en 12.00 uur in de bibliotheek aan de Mariënrade 3 (Dorpshuis) in Wezep. Ook kunt u de brieven thuis, per post of via de mail, ontvangen. Neem daarvoor contact met ons op.

HIER ONDER STAAT WAAR WE EERDER VOOR GESCHREVEN HEBBEN

We schrijven een brief aan de autoriteiten van Rusland

De prominente mensenrechtenverdediger Emir-Usein Kuku zit al bijna drie jaar vast. Hij bleef na de Russische annexatie van de Krim in 2014 opkomen voor de rechten van de Krimtataren, een islamitische minderheid waartoe hij zelf ook behoort. Hij vroeg onder andere aandacht voor de vele verdwijningen. Ook gaf hij juridische steun aan Krimtataren die werden vervolgd. Om hem de mond te snoeren wordt Kuku valselijk beschuldigd van een misdrijf. Hij kan 25 jaar cel krijgen. Kuku wordt vastgehouden in Rusland, honderden kilometers bij zijn vrouw en twee kinderen vandaan. In onze brief aan de Russische autoriteiten roepen we hen op Emir-Usein Kuku onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Download de brief

Verder schrijven we een brief aan de gouverneur van de Verenigde Staten.

De 36-jarige aardrijkskundeleraar en vrijwilliger voor de organisatie No Mas Muertas (Geen Doden Meer) Scott Warren woont in de Amerikaanse staat Arizona. Op 17 Januari 2018 sloegen agenten van de Amerikaanse grenspatrouille hem in de boeien en namen hem mee. Zijn misdaad? Hij deelde onder meer water uit aan migranten die via de woestijn de VS binnen wilden. Op de ochtend van zijn arrestatie had No Mas Muertas juist een rapport gepubliceerd, compleet met videobewijs, over de betrokkenheid van de grenspatrouille bij het weggooien van duizenden liters water voor migranten in de woestijn. De video ging al snel viral. De autoriteiten proberen mensenrechtenverdedigers en anderen die hulp verlenen aan de grens te ontmoedigen om hun werk uit te voeren door hen te intimideren en te vervolgen. In onze brief aan de autoriteiten van de Verenigde Staten roepen we hen op alle aanklachten tegen Scott Warren onmiddellijk in te trekken.

Download de brief

We schrijven we een brief aan de autoriteiten van Haïti.

Pierre Espérance leidt in Haïti een organisatie die mensenrechtenschendingen door de staat en gewapende bendes aan de kaak stelt. Er zijn serieuze aanwijzingen dat hij het risico loopt vermoord te worden. De politie zou hiervan op de hoogte zijn. Hij heeft onmiddellijk bescherming nodig. Op 26 april 2019 hingen twee onbekende gewapende mannen op motoren rond bij het kantoor van Pierre Espérance. Espérance werd al eerder met de dood bedreigd, in 2018 en in 2014. Hij ontving toen een kogelbrief. In 1999 ontsnapte hij ook al eens ternauwernood aan een moordaanslag. In onze brief aan de minister van Justitie en Veiligheid van Haïti roepen we hem op Pierre Espérance te beschermen en diegenen die hem bedreigen voor de rechter te brengen.

Verder schrijven we een brief aan de gouverneur van Ecuador.

In de vroege ochtend van 13 mei vorig jaar schrok Salomé Aranda plotseling wakker. Een groep onbekende mannen gooide stenen naar het huis van haar en haar familie. Volgens Salomé wordt ze bedreigd omdat ze zich inzet voor de bescherming van het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld. Dit doet ze samen met andere mensenrechtenverdedigers, ‘de Amazonevrouwen’, die ook worden bedreigd. In onze brief naar de openbaar aanklager van Ecuador roepen we hem op Salomé Aranda en de andere Amazonevrouwen te beschermen tegen geweld en de daders van de aanvallen te berechten.

Download de brief

Op vrijdag 7 juni organiseren we onze maandelijkse schrijfavond.

We schrijven we een brief aan de autoriteiten van Zuid-Korea.

Hwang Won stapte op 11 december 1969 op een binnenlandse vlucht naar Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea. Noord-Koreaanse agenten kaapten het vliegtuig en vlogen het naar Noord-Korea. 39 passagiers kwamen in de loop van de tijd weer thuis, maar van Hwang Won en 11 anderen, ontbreekt ieder spoor. Hij wordt dit jaar 82 jaar. Zijn familie hoopt vurig op een weerzien voor het te laat is. Noord-Korea ontvoerde honderden mensen uit Zuid-Korea na de Koreaanse oorlog (1950-1953). Vooral mensen in bepaalde beroepsgroepen werden naar Noord-Korea gebracht en daar ter werk gesteld. Hwang Won was een tv-producer in Zuid-Korea. Hij zou volgens bronnen in Noord-Korea voor de staatsmedia hebben gewerkt. In onze brief naar de president van Zuid-Korea roepen we hem op er bij de Noord-Koreaanse autoriteiten op aan te dringen duidelijkheid te geven over het lot van Hwang Won.

Verder schrijven we een brief aan de gouverneur van Californië.

De gouverneur van de Amerikaanse deelstaat Californië kondigde op 13 maart een stop aan op de uitvoering van executies. Dit betekent dat van 700 gevangenen die in een Californische dodencel zitten de straf voorlopig niet wordt uitgevoerd. In onze brief naar Gouverneur Newsom van California verwelkomen we zijn besluit om geen executies meer uit te voeren. We roepen hem op verdere stappen te ondernemen om alle doodstraffen om te zetten en toe te werken naar de volledige afschaffing van de doodstraf.

Op vrijdag 3 mei organiseren we onze maandelijkse schrijfavond.

We schrijven we een brief aan de autoriteiten van Equatoriaal-Guinea.

De politie heeft in Equatoriaal-Guinea jongerenactivist Joaquín Elo Ayeto op 25 februari zonder duidelijke reden gearresteerd. Tijdens zijn verblijf op het politiebureau werd hij gemarteld. Amnesty maakt zich ernstige zorgen over zijn gezondheid en veiligheid in de gevangenis. Joaquín Elo Ayeto is lid van een oppositiepartij en verbonden aan een platform dat opkomt voor de rechten van jongeren. Hij werd al eerder opgepakt vanwege zijn werkzaamheden. In onze brief naar de autoriteiten van Equatoriaal-Guinea vragen we om de onmiddellijke vrijlating van Joaquín Elo Ayeto.

Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van Vietnam

Mensenrechtenactivist Huynh Truong Ca uit Vietnam moest de gevangenis in omdat hij wilde deelnemen aan een demonstratie. Hij lijdt aan een longziekte, heeft maagproblemen, hoge bloeddruk en diabetes. In de gevangenis krijgt hij niet de medische zorg die hij nodig heeft. Afgelopen maart werd hij bovendien overgebracht naar een gevangenis 250 kilometer bij zijn familie vandaan. Het is voor zijn familie bijna onmogelijk hem te bezoeken en zijn medicijnen te brengen. In onze brief naar de minister-president van Vietnam roepen we hem op Huynh Truong Ca onmiddellijk vrij te laten.

Op vrijdag 5 april organiseren we onze maandelijkse schrijfavond.

We schrijven we een brief aan de autoriteiten van de Verenigde Staten van Amerika.De 39-jarige Valquiria vluchtte in maart 2018 met haar 7-jarig zoontje uit Brazilië. Ze vroeg om bescherming bij de grens tussen Mexico en de VS, in El Paso (Texas). Ze werd opgesloten en zonder reden gescheiden van haar zoontje. Ze heeft hem al bijna een jaar niet gezien. In onze brief naar Corey Price​, de directeur van het kantoor van de Immigration and Customs Enforcement in El Paso roepen we hem op Valquiria in afwachting van de uitkomst van haar asielverzoek op humanitaire gronden vrij te laten.Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van India.De Indiase regering zet maatschappelijke organisaties steeds meer onder druk. Organisaties zoals Amnesty worden gehinderd in hun activiteiten door beperkende wetgeving. En activisten worden lastiggevallen, bedreigd en vastgezet. In onze brief naar de Indiase premier Modi roepen we hem op mensenrechtenactivisten en organisaties zoals Amnesty niet te belemmeren in hun werk.

Op vrijdag 1 maart organiseren we GEEN maandelijkse schrijfavond.

Voor de thuisschrijvers bieden we onderstaand brieven aan.

We schrijven we een brief aan de autoriteiten van China.

De Chinese autoriteiten pakten de prominente activist en advocaat Gao Zhisheng in augustus 2017 op. Waar en waarom hij wordt vastgehouden is nog altijd niet bekend. Gao Zhisheng verdween op 13 augustus 2017. Mogelijk pakten de autoriteiten hem op vanwege een interview dat hij gaf waarin hij kritiek uitte op de communistische partij en president Xi Jinping. Een maand later bevestigde een overheidsambtenaar dat Zhisheng in Beijing werd vastgehouden. Daarna heeft zijn familie geen nieuwe informatie meer gekregen. Zhisheng werkte als advocaat aan zaken van Falun Gong-beoefenaars. Ook verdedigde hij mensen die ter dood waren veroordeeld. Hij werd vanwege zijn werk eerder onder huisarrest geplaatst en vastgezet in geheime detentie. Hier werd hij gemarteld. In onze brief naar de Chinese autoriteiten roepen we hen op Gao Zhisheng onmiddellijk vrij te laten.

 

Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van India.

Vorig jaar werd journalist Kishorchandra Wangkhem twee keer gearresteerd voor Facebook-berichten waarin hij kritiek uitte op de regering. Hoewel hij beide keren op borgtocht vrijkwam, pakten de autoriteiten hem weer op. Volgens hen is hij een gevaar voor de nationale veiligheid. In onze brief naar de Indiase autoriteiten roepen we  hen op Kishorchandra Wangkhem onmiddellijk vrij te laten.

 

Op vrijdag 1 februari organiseren we onze maandelijkse schrijfavond.

Omdat er een wijziging heeft plaatsgevonden in de verloopdata van de te schrijven brieven is er deze keer maar 1 brief beschikbaar. Mocht u toch graag meer willen doen, dan verwijzen we u naar de website van Amnesty: www.amnesty.nl. Hier worden meerdere petities ter ondertekening aangeboden. Zie kopje “Kom in actie”.

We schrijven een brief aan de autoriteiten van Vietnam.

De Vietnamese mensenrechtenverdediger Trần Thi Nga werd bijna 2 jaar geleden opgepakt voor haar deelname aan een protest. Ze kreeg negen jaar cel en vijf jaar huisarrest omdat ze propaganda tegen de staat zou verspreiden. Trần Thi Nga is in de gevangenis meermaals in elkaar geslagen door medegevangenen. Ze dreigden haar zelfs te vermoorden. De gevangenisautoriteiten willen haar hiermee waarschijnlijk straffen. Ook mag ze geen bezoek ontvangen omdat ze geen bekentenis wil afleggen. In onze brief aan de minister van Openbare Veiligheid roepen we hem op Trần Thi Nga onmiddellijk vrij te laten.

Op vrijdag 4 januari organiseren we onze maandelijkse schrijfavond.

We schrijven we een brief aan de autoriteiten van Burundi.

Mensenrechtenverdediger Germain Rukuki werd in april dit jaar veroordeeld tot 32 jaar celstraf omdat hij streed tegen marteling in Burundi. Rukuki zou in 2016 onder meer ‘de staatsveiligheid hebben bedreigd’, omdat hij als werknemer van de inmiddels verboden organisatie ACAT-Burundi zich inzette tegen marteling. De rechter veroordeelde hem ook voor ‘deelname aan een rebellerende beweging’. Maatschappelijke organisaties worden in Burundi steeds meer onderdrukt, nadat in april 2015 een politieke crisis uitbrak. President Nkurunziza besloot toen zich voor een derde termijn herkiesbaar te stellen. Daarop braken massale protesten uit. Veel mensenrechtenverdedigers zijn het land ontvlucht. Degenen die nog in Burundi zijn, worden geregeld bedreigd, gearresteerd en vervolgd na valse aanklachten. In onze brief aan de minister van Justitie roepen we haar op Germain Rukuki onmiddellijk vrij te laten.

Verder schrijven we een brief aan de autoriteiten van Egypte.

Awad uit Sudan werd opgepakt omdat ze opkomt voor vrouwenrechten in haar land. In 2012 vluchtte ze naar Egypte waar ze haar activisme voortzet. Egypte dreigt haar nu terug te sturen naar Sudan waar haar leven in gevaar is. Ook in Egypte zitten de Sudanese autoriteiten haar op de hielen. Sinds 2013 zit Awad in een procedure om veilig in de Verenigde Staten te mogen wonen. Maar sinds Trump aan de macht is, is haar hoop daarop vervlogen. Dat terwijl haar situatie in Egypte steeds bedreigender wordt. In onze brief aan de Amerikaanse zaakgelastigde in Egypte roepen we  hem op Awad zo snel mogelijk naar de Verenigde Staten over te brengen. De brief kan niet naar de ambassade in Nederland verstuurd worden, wel is er een vertaling/ weergave van de brief bijgevoegd.